Microcut

A Microcut vállalat Tajvan központjában, Taichung megújult városában található, ami az ázsiai és csendes-óceáni térség egyik legfontosabb gépgyártási központja. A fémmegmunkáló gépek világméretű beszállítójaként nagy teljesítményű, robusztus és pontos szerszámgépeket gyárt, kiváló ügyfélszolgálati háttérrel kiegészülve.

Gép telepítése, üzembe helyezése

A gép beüzemelésének együttes feltételei:

 • a beüzemelni kívánt gép a végleges telepítési helyére van mozgatva
 • a beüzemelni kívánt gép a szállítási palettáról leemelve a lábára helyezve található
 • az ügyfél biztosítja az elektromos bekötéshez szükséges eszközöket (géptípustól függően elektromos vezeték (megfelelő keresztmetszetű, szükség esetén csatlakozó biztosítása)
 • az ügyfél biztosítja a levegő bekötéshez szükséges eszközöket (ha a gép üzemeltetéséhez szükséges, géptípustól függően megfelelő keresztmetszetű és csatlakozóval szerelt tömlő)

Amennyiben a beüzemeléshez szükséges feltételek az előzetes egyeztetések ellenére nem teljesülnek, úgy:

Ha a szervizes kolléga a rendelkezésére álló eszközeivel meg tudja oldani a feladatot, a szerviz extra költséget számolhat fel a beüzemelésen túl, amelyet az ügyfélnek kötelessége elfogadni. (pl.: elektromos bekötéshez szükséges eszközöket kell biztosítani stb.). Az előre le nem egyeztetett munkákért a szerviz felelősséget nem vállal!
Ha a szervizes kolléga a rendelkezésére álló eszközeivel nem tudja megoldani a feladatot, a szerviz kiszámlázza az útiköltséget, a melyet az ügyfélnek kötelessége elfogadni. (pl.: a gépet a helyszínen még görgőzni kell, azonban ez a szervizzel nem lett leegyeztetve, a szükséges eszközök nem állnak a helyszínen rendelkezésre).
A szolgáltatás díja: útiköltség 145 Ft/km, a munkaóra díja 10.000 Ft/óra.

A gép beüzemelése TARTALMAZZA:

 • a gép vízszintezését
 • a szállítási rögzítők leszerelését
 • a gép elektromos bekötését, amennyiben az ügyfél által biztosítandó, elektromos bekötéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak
 • a szállításhoz leszelt tartozékok, burkolatok felszerelését
 • a gép bekapcsolását (fázissorrend ellenőrzés, gép hibamentesen bekapcsolható)

A gép beüzemelése NEM tartalmazza: (szükség esetén egyedi megbeszélés és árajánlat alapján végzendő szolgáltatás)

 • a gép mozgatását (görgőzés, emelés)
 • a gép zsírtalanítása
 • a szállítási csomagolás (csomagolóanyag, raklap, paletta) eltávolítása
 • a gép forgácsoláshoz szükséges hűtő/kenő folyadékkal való feltöltését
 • az ügyfél elektromos/levegő hálózatába történő bekötést („fi” relé áthidalását, stb.)
 • próbaforgácsolás
 • a gép szakszerű működtetéséhez szükséges oktatás

Amennyiben az alap beüzemelésen kívül egyéb szolgáltatásra is szüksége van, azt minden esetben külön egyeztetni szükséges.

Oktatás, betanítás

CNC gépek oktatásának tartalma:

 • Elektromos vezérlőszekrényben található biztosítékok bemutatása
 • Levegő előkészítő rendszer bemutatása, karbantartási feladatok ismertetése
 • Hűtővíz rendszer bemutatása
 • Gép be/ki kapcsolása
 • Gép funkció gombjainak bemutatása
 • Szerszámváltó rendszer bemutatása
 • Szerszám és munkadarab bemérő rendszer bemutatása (Opció)
 • Szerszám és munkadarab nullpont meghatározás bemutatása
 • Példaprogram bemutatása (program létrehozása, szerkesztése, futtatása)
 • Hiba diagnosztika bemutatása

A CNC gépek oktatása NEM tartalmazza:

 • a szerszámgép hűtő/kenő folyadékkal való feltöltését
 • próbaforgácsolást
 • forgácsolási alapismeretek oktatás – Optilearn T1 – Forgácsolási alapismeretek (választható szolgáltatás)
 • CNC programozási alapismeretek oktatás – Optilearn T2 – Programozási alapismeretek (választható szolgáltatás)
 • a vezérlő szoftver minden funkciójára kiterjedő részletes ismertető – Optilearn T3 – Haladó CNC programozás és gépkezelés Siemens / Heidenhain / Fanuc (választható szolgáltatás)

Kérjük, hogy a kiegészítő szolgáltatásokról minden esetben az Optimum szervizzel szíveskedjenek egyeztetni!

Karbantartás

Fontos számunkra a megvásárolt berendezések hosszú távú termelékenysége, megbízhatósága. Ehhez elengedhetetlen a jó karbantartás, CNC gépeken a gépek pontosságának legalább évenkénti ellenőrzése is.

Célunk, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyük a megmunkáló gép üzemeltetésével járó karbantartási és javítási műveleteket. Három csomagot állítottunk össze, melyekből kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbb ajánlatot. Választhat Alap, Komfort és PRO karbantartási csomagok közül, melyek során biztosítjuk kollégánk azonnali telefonos rendelkezésre állását, hibakeresést és javítást távoli elérés segítségével, vagy rövid időn belüli helyszíni kiszállást.

Opció Pro CNC Komfort CNC Alap CNC Hagyományos gép
Megrendelési szám 9000601 9000602 9000603 9000611
Reakcióidő 1 munkanap 2 munkanap 3 munkanap 3 munkanap
Telefonos támogatás Azonnal (06-16 óra között) Azonnal (06-16 óra között) 2 órán belül (08-16 óra között) 2 órán belül (08-16 óra között)
Általános helyszíni karbantartás Félévente Évente Évente Évente
Támogatás távoli eléréssel Igen Igen Nem Nem
Gyorsított alkatrész beszerzés Igen Nem Nem Nem

Időszakonkénti felülvizsgálat

Gép vízszintezés

Szervizünk Meax mérőeszközökkel végzi a megmunkálógépek szintezését, melyek speciálisan a szerszámgépipar által támasztott követelményeknek megfelelően fejlesztettek. Ultraprecíziós mérőeszközcsalád 0,01mikron mérési pontosággal. Mérési módszereink megfelelnek az ISO 13041-1/2-2004 és ISO 1701-1/2 2004 szabványoknak. A rendszerünk egyidejűleg megmutatja a gépágy vízszintességét mindkét síkban és az elméleti síktól való elcsavarodását.

Orsó irány kimérése – Kúposság

A főorsó és a revolver Z tengely vezetékének párhuzamosság mérése, ahogy szokták mondani a gép kúpozási hibájának kimérése. A Meax rendszer egyidejűleg mutatja meg a gépágy szögnek megfelelő X és Z irányú kúpozási hibát. A referencia a vezeték, ehhez képest látjuk az orsó irányhibáját, melyet mechanikus beállítással kompenzálunk.

Egytengelyűség mérés

Az egytengelyűségi-hiba mérése a főorsó és ellenorsó/szegnyereg/revolver fej között történik, a rendszer egyidejűleg megmutatja a gépágy szögnek megfelelő X és Y irányú szög és párhuzamossági hibákat, melyeket mechanikus és szoftveres beállításokkal kompenzálunk.

Renishaw Ballbar körteszt vizsgálat

A vizsgálat során a CNC megmunkálógéppel egy körpályát programozva összehasonlítjuk az elméleti és fizikai görbét egy rendkívül nagy pontosságú teleszkópos lineáris érzékelő segítségével. Az érzékelő által szolgáltatott adatokat a Renishaw szoftvere a nemzetközi szabványoknak megfelelően (például ISO 230-4 és ANSI/ASME B5.54) elemezzük, majd szükség esetén mechanikus vagy digitális beállításokkal kompenzáljuk azokat. A tesztnek köszönhetően lehetővé válik a gép megmunkálási képességének ellenőrzése, és nyomon követése, valamint a karbantartást igénylő problémák és az azokat okozó hibaforrások diagnosztizálása és a gép mechanikai beállításával azok kiküszöbölése.
A rendszeres ellenőrzés előnyei:
– a legyártott termékek utómunkálat nélkül is méretpontosak
– csökkenti a gépek állási idejét és a selejt arányt
– igazolja az elméleti gépképességet
– megelőző karbantartást tesz lehetővé

Renishaw lézeres interferométeres mérés (golyósorsó hiba vizsgálat)

A Renishaw XL-80 lézer-interferométeres mérőeszközünk segítségével, nagy pontossággal meg tudjuk állapítani a CNC megmunkálógép elméleti és fizikai pozícionálási pontossága közti különbségeket. A mérés során kimutatható a tengely mozgatást végző mechanikus gépelem kopottsága, ezáltal tervezhetővé válik a megelőző karbantartás. A lineáris és forgó tengelyek teljes lökethosszon történő vizsgálata során kimért elméleti és valós pozíció közti eltéréseket, amennyiben a CNC gép vezérlőjében van rá lehetőség, digitálisan kompenzáljuk. Így a gép újra pontos megmunkálásra lesz alkalmas.

Információkért és árajánlatért keresse szervizünket!

Szerviz

+36/70/339-0641

szerviz@optimum-hungaria.hu

Alkatrész

+36 70 327-1298

alkatresz@optimum-hungaria.hu